Obilježavanje 26. godišnjice od smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana

U haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu danas je delegacija  Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata odala počast i položila cvijeće na mezar generala Mustafe Hajrulahovića Talijana povodom obilježavanja 26. godišnjice od smrti generala, prvog ratnog komandanta Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je 8. marta 1998. godine od posljedica infarkta u 41. godini života. Rođen je u Banjoj Luci, 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu je završio srednju školu, nakon čega odlazi u vojnu školu.

Mornaričku vojnu akademiju završava sa najboljim ocjenama 1979.godine, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta gdje postaje stručnjak za diverziju na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, prolazi niz specifičnih kurseva, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postaje kapetan korvete. Početkom rata u njegovoj BiH odmah se priključuje Patriotskoj ligi BiH.

Među braniocima Sarajeva i domovine važi kao istinska legenda koja zbog ljubavi prema domovini nikad nije štedila sebe.

Mustafa Hajrulahović Talijan je simbol patriote i heroja koji nikad neće biti zaboravljen.

Kabinet

Ostale aktuelnosti