Search

Obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Sarajevo, 25.11.2018. godine: Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata odala počast i položila cvijeće na spomen-obilježjima u Sarajevu

Na današnji dan, prije 75 godina, postavljeni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine. Tim povodom širom Bosne i Hercegovine upriličene su ceremonije, odata je počast i položeno cvijeće na mezarja i spomen-obilježja svim braniocima Bosne i Hercegovine.

Počast na spomen-obilježju Vječna vatra uz članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića odali su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbetović i Milan Dunović, delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i brojni drugi zvaničnici.

U svojim obraćanjima prisutni su imali jasan stav da je 25. novembar jedan od najznačajnih datuma u historiji, te da je BiH pokazala da je jača od svih jer, uprkos svemu, uvijek je opstajala, zahvaljujući hrabrosti njenih građana koje nikad ne smijemo zaboraviti.

Nakon polaganja cvijeća kod Vječne vatre, delegacije su se zaputile prema šehidskom mezarju na Kovačima, gdje je također odata počast poginulim braniocima Bosne i Hercegovine, spomen-obilježju djeci opkoljenog Sarajeva i spomen-parku “Vraca”.

25. novembar, jedan je od najvažnijih datuma u historiji naše zemlje. Na današnji dan, 1943. godine, održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić-Gradu na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a BiH je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

 

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti