Search

Potpisivanje Ugovora o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa

U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata danas upriličilo potpisivanje Ugovora o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, između ministarstva i dvanaest lica na stručnom osposobljavanju sa završenom visokom stručnom spremom.

Ugovor sa uspješnim kandidatima potpisao je ministar Nedžad Lokmić.

Kroz dvanaest mjeseci, koliko će trajati  stručno osposobljavanje, potpisnici ugovora će imati priliku upoznati se sa radom svih službi ovog ministarstva, te na taj način steći radno iskustvo koje će doprinijeti njihovoj profesionalnoj nadogradnji.

– Jedan od osnovnih zadataka Ministarstva je osigurati istinsku održivost mladih i obrazovanih osoba, prije svega osiguranje egzistencije – radnih mjesta. Svjedoci smo da veliki broj mladih ljudi ima tu osnovnu prepreku, a to je nedostatak osnovnog radnog iskustva kako bi kasnije zasnovali stalne radne odnose. Ovo ministarstvo ima obavezu ali i čast da pruži podršku članovima porodica poginulih, nestalih i umrlih boraca, kao i članovima porodica RVI i demobilisanih boraca, te nam je cilj pored sticanja neophodnog radnog iskustva pružiti vam osjećaj sigurnosti i pripadnosti ovom ministarstvu koje je od danas i vaša druga kuća. Imate priliku nadograditi znanja i vještine stečene na matičnim fakultetima, te stoga istu iskoristite na najbolji mogući način, a stečena znanja i iskustva ugradite u temelje budućnosti nama jedine domovine, jer odlazeći drugdje postajemo samo stranci, istakao je Lokmić

Jedna od potpisnica ugovora Berina Velić izjavila je da je i za nju veoma bitno što Ministarstvo nije zaboravilo na njihove roditelje jer su dali živote i dijelove tijela za odbranu Bosne i Hercegovine, odnosno nije zaboravilo na boračku populaciju.

Nedim Bašić, također mladi potpisnik, rekao je da mu ova prilika mnogo znači jer može raditi u struci. Zahvalio je ministru Lokmiću što nije zaboravio na djecu šehida.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je za provođenje ovog programa u Budžetu za 2024. godinu osiguralo je sredstva u neto iznosu od 75.000 KM.

Ostale aktuelnosti