Search

Priznanje Saveza boraca FBiH posthumno dodijeljeno Salki Bukvareviću

Kakanj, 02.10.2020. godine: U Kaknju je danas održan 16. međunarodni memorijalni malonogometni turnir “Alija Izetbegović”. Turnir je otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović a zatvorio sin prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića Bakir Izetbegović.

Svečenosti otvaranja koja je bila upriličena uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera prisustvovali su i zastupnik Nermin Mandra, u ime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida OOR-a Mirza Terzo, ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković, načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, te predstavnici Saveza boraca FBiH, Saveza RVI FBiH i Organizacije porodica šehida i poginulih branilaca, kao i drugi gosti i prijatelji turnira.

Memorijalni turnir “Alija Izetbegović” svake godine se održava u drugom bosansko-hercegovačkom gradu, a ove godine održava se u Kaknju. Načelnik Aldin Šljivo je kazao da su počastvovani što se turnir održava u njihovom gradu te da će učiniti sve da se dostojanstveno sjete prvog predsjednika suverene države Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Prisutnima se obratio i ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković koji je kazao da je Kakanj pokazao kako se brani država, ali i gradi nakon završetka rata.

“Svjedoci smo stalnog napada na nezavisnost BiH, unutrašnji neprijatelji stalno nagrizaju temelje i granice BiH te je zbog toga naša obaveza da evociramo uspomene na Izetbegovića, na njegov lik i djela”, izjavio je Čolaković.

Mirza Terzo iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja je kazao da je ovo samo dio zahvalnosti države, bh. gradova i građana za ono što je Izetbegović uradio za građane BiH te da je želja da se na sve načine istina prenosi po cijelom svijetu.

Danas je posthumno dodijeljeno priznanje i Salki Bukvareviću, ministru za boračka pitanja FBiH koji je preminuo usljed komplikacija izazvanih koronavirusom, a priznanje u Kaknju preuzeo je Salkin sin Bekir.

Nagrade najboljima uručio je sin prvog predsjednika Alije Izetbegovića Bakir Izetbegović. Na 16. memorijalnom malonogometnom turniru učestvovali su MNK Klanac Brčko D., MNK Bubamara Cazin, MNK Golubovi mira Sarajevo, MNK Bošnjaci Charlie Chaplin iz Hrvatske, MNK Kakanj, MNK Olovo, MNK Mladost i MNK Rudar Kakanj.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti