Search

Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 

JEDNA SI JEDINA, MOJA DOMOVINA BOSNA I HERCEGOVINA

Poštovani pripadnici Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine,

 dragi Bosanci i Hercegovci, cijenjeni prijatelji,

vama koji nezavisnu, jedinstvenu i suverenu,

državu Bosnu i Hercegovinu,

nosite u srcu i borite se za nju,

čestitamo

Prvi mart, Dan nezavisnosti BiH.

Budimo ponosni i na sve one čiji su životi uklesani u temelje naše domovine!

 

POMOĆNIK   MINISTRA

Mirza Terzo, dipl. oec.

 

Na današnji dan građani Bosne i Hercegovine opredijelili su se za nezavisnost. Na referendumu održanom 1992. godine, čak 64 posto građana se izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6%. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7% glasalo je za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke. Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995., neposredno nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini i tačno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Prethodno je Zakon o 1. martu donijela Skupština Republike Bosne i Hercegovine, 28. februara 1995. No, na osnovu ovog akta, danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u jednom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, odnosno u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Parlament je 28. februara 1995. donio Odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dan nezavisnosti prvi put je proslavljen 7. aprila 1995. godine, a Evropska ekonomska zajednica priznala je ovaj dan kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ostale aktuelnosti