Search

Svečano obilježen Dan ratnih jedinica sa područja općine Zavidovići i otvorena Boračka zgrada

Svečano obilježen Dan ratnih jedinica sa područja općine Zavidovići i otvorena Boračka zgrada

Zavidovići, 19.12.2018.godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao je obilježavanju Dana ratnih jedinica sa područja općine Zavidovići i svečanom otvaranju prostorija boračkih organizacija – Boračke zgrade.

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju i odavanjem počasti šehidima,poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata sa prostora općine Zavidovići brojne delegacije, saborci i drugi gosti obilježili su 26. godišnjicu zavidovičkih ratnih jedinica.

Na Centralnom spomen-obilježju održan je i kratki historijski čas u kojem su se prisutni podsjetili ratnih godina i iznimno bitnih akcija na ovom području Bosne i Hercegovine kojima su stvoreni uslovi za slobodnu komunikaciju sa teritorijom pod kontrolom Armije RBiH.

Prisutnima se, između ostalih, obratio i ministar doc.dr. Salko Bukvarević koji je uputio čestitke herojskim brigadama Zavidovića, kao i boračkim organizacijama na ovako značajnom projektu.

„Ovo je kompleks koji šalje poruku svima da  se s ponosom sjećamo herojskog vremena odbrane naše domovine. Mi imamo obavezu stalnog rješavanja statusnih pitanja svih branilaca i nastojat ćemo i u budućnosti na sve raspoložive načine pomoći borcima i riješiti prioritetne probleme sa kojima se naši borci sočavaju. Izuzetno mi je drago što danas u Zavidovićima čujem poruke boraca da žele jedinstvenu organizaciju koja će ih zastupati i iskreno se nadam da ćemo u budućem periodu imati više uspjeha u rješavanju statusnih pitanja naših branilaca kao što su donošenje zakona za demobilizirane branioce i zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca.“

Čestitke u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona za Dan ratnih jedinica i izgradnju Boračke zgrade uputio je i kantonalni ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković koji je kazao kako se nada da su na ovaj način stvoreni bolji uslovi za rad boračkih organizacija te da će ovim projektom boračke organizacije biti snažnija spona između boračke populacije i ministarstva.

Obraćajući se prisutnima načelnik Općine Zavidovići kazao je:“Čast mi je i zadovoljstvo da danas otvaramo prostorije onima koji predstavljaju boračku populaciju i nadam se da ćemo u narednom periodu svi skupa biti jedinstveniji i da ćemo biti istrajniji u rješavanju problema sa kojima se borci suočavaju.“

Predsjednik Udruženja „Crni labudovi“ Avdo Subašić je istakao da je ponosan što je imao priliku poznavati borce ratnih jedinica Zavidovića, te da je na ovom području i 12  šehida elitne jedinice „Crni labudovi“ dalo živote za odbranu naše domovine. Kazao je i kako je u toku proces izgradnje spomen-obilježja za 12 šehida jedinice „Crni labudovi“ koji će se nalaziti u blizini Centralnog spomen-obilježja u Zavidovićima, te iskazao zahvalnost resornim ministrima na federalnom i kantonalnom nivou, kao i načelniku Općine Zavidovići na podršci u ovom projektu.

Svečano su otvorene i zajedničke prostorije boračkih organizacija sa područja općine Zavidovići, odnosno Boračka zgrada u kojoj će sjedište imati sve temeljne boračke organizacije iz Zavidovića. Ovo je dio projekta izgradnje kompleksa u neposrednoj blizini Centralnog spomen-obilježja koji u narednom periodu podrazumijeva i izgradnju spomen-sobe.

U svojim obraćanjima govornici su istakli kako ne smijemo zaboraviti na imena najboljih bosanskih sinova uklesana na spomen-obilježjima širom naše domovine, podsjećajući da su imena šehida i poginulih boraca trajno sjećanje na herojsku borbu branilaca najčasnije Armije RBiH. Također, istaknuto je da moramo obilježavati sve značajne datume te da istinu trebamo prenositi i na generacije koje dolaze.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti