Search

Ministar Bukvarević: Do 1. decembra javni poziv za korištenje devet miliona KM

Ministar Bukvarević: Do 1. decembra javni poziv za korištenje devet miliona KM

Sarajevo, 23.11.2018. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević na današnjoj pres-konferenciji u Vladi FBiH potvrdio je da je Federalna vlada usvojila Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica, kojim je za ove namjene utvrđen iznos od 9.000.000 KM.

– Pravo na korištenje ovih sredstava mogu ostvariti demobilizirani branioci i bračni partneri umrlih demobiliziranih branilaca, ratni vojni invalidi 100 posto prva grupa (jednokratna naknada za uvećanje tuđe njege i pomoći), ratni vojni invalidi od 20 do 50 posto invalidnosti koji nemaju druga mjesečna primanja, roditelji oženjenih šehida i poginulih branilaca i djeca bez oba roditelja koji nemaju druga mjesečna primanja, maloljetni dobrovoljci pripadnici Oružanih snaga BiH (prekvalifikacija, dokvalifikacija, doškolovanje), te dobitnici najviših ratnih priznanja i odlikovanja druge i treće kategorije koji nemaju drugih mjesečnih primanja – naglasio je Bukvarević.

Ovaj program rezultat je sporazuma Vlade FBiH i boračkih organizacija te, kako je istakao, jasnog opredjeljenja Vlade da neće biti umanjivanja prava i sredstava za boračku populaciju.

Bukvarević očekuje da će javni poziv biti raspisan do 1. decembra, ili najkasnije 1. decembra, o čemu će javnost biti blagovremeno informirana i putem službene web stranice Federalnog ministarstva zapitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

– Nakon objave javnog poziva aplikanti će imati rok od 15 dana za prikupljanje potrebne dokumentacije koju će predavati u grupama za pitanja evidencije iz oblasti vojne obaveze gdje će moći preuzeti i potrebne obrasce. Ukupan iznos za ovu namjenu je devet miliona KM, a visina pojedinačnih isplata ovisit će od ukupnog broja aplikanata koji ispune kriterije navedene u javnom pozivu – dodao je Bukvarević.

Vlada FBiH danas je usvojila i Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2019. godinu s kojim, kako kaže Bukvarević, resorno ministarstvo ima odličnu saradnju.

– Prilikom preuzimanja ovog mandata na birou je bilo 6.700 djece šehida i poginulih boraca. Kroz programe sa Zavodom smo više od 3.000 djece zaposlili tokom protekle tri godine. Očekujemo da će taj trend biti nastavljen kako bi sva djeca šehida i poginulih boraca mogla biti zaposlena i živjeti od svog rada – zaključio je Bukvarević.

Pres služba Vlade FBiH

Ostale aktuelnosti