Search

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA 7. MUSLIMANSKE VITEŠKE OSLOBODILAČKE BRIGADE

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA 7. MUSLIMANSKE VITEŠKE OSLOBODILAČKE BRIGADE

U organizaciji udruženja 7. Muslimanska viteška oslobodilačka brigada obilježena je godišnjica od formiranja ove vojne jedinice.

 Zenica, 17.11.2017.godine:  Na današnji dan prije 25 godina formirana je jedinica koja je dala veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine, ne samo na području koje je kontrolisao Treći korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, u čijem je sastavu bila, već i na ostalim ratištima naše države.

-Uloga Sedme muslimanske brigade je ogromna. Slobodno mogu kazati da nije bilo ove brigade ne bi bilo ni države Bosne i Hercegovine, – kazao je jedan od ratnih komandanata Šerif Patković.

Bivši komandant Trećeg korpusa Sakib Mahmuljin istakao je zadovoljstvo što je ova jedinica i svi oni koji su bili njeni članovi kao i oni koji su njom rukovodili izašli časni.

-Ako je bilo kakvih negativnosti radi se o pojedinačnim slučajevima, a Sedma muslimanska brigada kao i svi mi izašla je časna iz rata 1992. – 1995. godina – kazao je Mahmuljin.

Prisutnima se prigodnim govorim obratio Amir Kubura, jedan od bivših komandanata brigade, a sada  predsjednik udruženja 7. muslimanske brigade Zenica, biranim riječima govoreći o Sedmoj.

– Naredbom rahmetli Alije Izetbegovića formirana je brigada sa sjedištem u Zenici, kroz koju je prošlo prošlo 6.380 boraca iz 60 općina BiH, od kojih je 236 dalo život za domovinu, a zabilježeno je i 1.200 teških i 1.800 lakših ranjavanja tokom dejstava – podsjetio je Kubura.

Svečanosti obilježavanja 25. godišnjice formiranja Sedme muslimanske brigade prisustvovao je i ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BIH Salko Bukvarević.

-Mi smo zauzeli stav da neće biti smanjenja izdvajanja sredstava za rješavanja boračkih pitanja. 570 miliona KM na godišnjem nivou ćemo i dalje nastaviti izdvajati, a plan je u narednih pet godina poboljšati socijalno stanje boračke populacije, – kazao je Bukvarević.

Manifestacija obilježavanja 25. godišnjice od formiranja Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade završena je polaganjem cvijeća poginulim borcima na spomen obilježju u krugu kasarne na Bilmišću, a Udruženje Sedme muslimanske brigade posjetilo je i Mezarje Kovači gdje su odali počast svim šehidima, generalu rahmetli Rasimu Deliću i rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

Odlukom Predsjedništva RBiH 11. maja 1995. godine dodijeljen joj je počasni naziv viteška.

 

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti