Search

U ZENICI OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA 7. MUSLIMANSKE VITEŠKE OSLOBODILAČKE BRIGADE

U ZENICI OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA 7. MUSLIMANSKE VITEŠKE OSLOBODILAČKE BRIGADE

 

Zenica, 17.11.2018. godine: U dvorani Tehničke škole na Bilimišću u Zenici a u organizaciji Udruženja “7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade”, obilježena je 26. godišnjica 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade.

7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada osnovana je 17. novembra 1992. godine, a Odlukom Predsjedništva RBiH 11. maja 1995. godine dodijeljen joj je počasni naziv “viteška”.

Obilježavanju je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH koji je, između ostalog, kazao da za tri dana završava svoj drugi mandat u Predsjedništvu BiH gdje je proveo deset godina.

“Dvije godine sam bio uz Aliju, a osam sam radio. Te dvije godine su vrjednije nego ovih osam. Sedma muslimanska mi je uvijek bila u srcu, jer smo svi zajedno voljeli Aliju, narod, zemlju i jer smo muslimani. Čast mi je što sam svoj posljednji govor održao upravo pred vama” zaključio je Izetbegović.

Svečanosti obilježavanja 26. godišnjice formiranja Sedme muslimanske brigade prisustvovala je i delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata iz kojeg su, uz čestitke za 26. godišnjicu, poručili kako se u proteklom mandatu dosegnuti obim sredstava i prava za boračku populaciju nije umanjivao te da su sve naknade isplaćivane bez kašnjenja a da će u narednom periodu akcenat biti na usvajanju Zakona o demobiliziranim borcima. Podsjetili su da je ovo ministarstvo direktno učestvovalo u zapošljavanju 3.000 šehidske djece te da će s takvom praksom i nastaviti.

Ova jedinica, koja je formirana prije 26 godina, dala je veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine, ne samo na području koje je kontrolirao Treći korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, u čijem je sastavu bila, već i na ostalim ratištima naše države.

Prisutni su podsjetili na činjenicu da su borci 7. muslimanske brigade na bojištima pokazali veliku srčanost, hrabrost i požrtvovanost u odbrani domovine te da nikada ne smijemo  zaboraviti njihove podvige kao što su operacije oslobađanja Vozuće i Vlašića.

“Naredbom rahmetli Alije Izetbegovića formirana je brigada sa sjedištem u Zenici, kroz koju je prošlo 6.380 boraca iz 60 općina BiH, od kojih je 236 dalo život za domovinu, a zabilježeno je i 1.200 teških i 1.800 lakših ranjavanja tokom dejstava” podsjetio je Amir Kubura, jedan od bivših komandanata brigade, a sada predsjednik Udruženja 7. muslimanske brigade Zenica.

U sklopu obilježavanja položeno je i cvijeće na spomen-obilježju u zeničkoj vojnoj kasarni u kojoj je bila komanda i sjedište brigade a Udruženje Sedme muslimanske brigade posjetilo je i Šehidsko mezarje Kovači gdje su odali počast svim šehidima, generalu rahmetli Rasimu Deliću i rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti