08.04.2016.

ODRŽANA MANIFESTACIJA “DANI OTPORA ZVORNIK KULA GRAD”

Dana 08.04.2016. godine federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao je tradicionalnoj manifestaciji Dani otpora Zvornik Kula Grad.

Ovogodišnja manifestacija "Dani otpora Zvornik Kula Grad", u organizaciji Udruženja demobilisanih boraca ARBiH opštine Zvornik, koja se tradicionalno održava 8. aprila, započela je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obilježju na Kazanbašči, nevino stradalim civilima Bošnjacima grada Zvornika. Program obilježavanja, zatim je nastavljen na Kula Gradu, mjestu, u kojem je pružen prvi oranizovani otpor agresiji na Bosnu i Hercegovinu, obilaskom šehidskih mezara, učenjem Fatihe i odavanjem počasti, borcima, pripadnicima Patriotske lige, organizatorima otpora na Kula Gradu.

Poslije Dzuma namaza, uslijedilo je obraćanje zvanica i boraca. Historijski čas o značaju otpora na Kula Gradu održao je neposredni učesnik i komandant odbrane Kula Grada, Samir Ništović.

Obraćajući se prisutnim saborcima i povratnicima Podrinja ministar Bukvarević je naglasio “da smatra da je 8. April najvažniji datum za Bošnjake Podrinja jer su tada skoro goloruki stali na kapiju Bosne suprostavljajući se jedinicama JNA, paravojnim grupama iz Srbije i domaćim jedinicama SDS-a koji su krenuli u zločinački pohod”.

"Ono što su agresori poduzeli   krajem marta u  Bijeljini,  Janji, Teočaku, i ovdje  prema Zvorniku, to je bila proba kako će izgledati agresija na BiH, na sve njene krajeve, i možemo reći da su te prve jedinice Patriotske lige, pod vođstvom nasih komandanata,  pokazale i dokazale, da kad se borite, da mozete zaustaviti neprijateljske brigade koje su imale, tenkove, topove, a ovdje na ovih 150 ljudi, otprilike na svaka dva čovjeka je dolazila jedna puška, jedan karabin ili jedna lovačka puška, i dakle, to je bio omjer snaga, u odbrani BiH, prvih dana, na regiji Sjeveroistočne Bosne. Naša domovina je i danas isto ugrožena i zbog zaborava i ne adekvatnog odnosa prema tom periodu bliže istorije prijeti nam opasnost da neprijatelji Bosne I Hercegovine ostvare ono što nisu uspjeli više od dvije decenije”.  

“Nasa obaveza je da vodimo brigu o tim ljudima,  mi trenutno imamo oko 50 hiljada ratnih vojnih invalida, 42 hiljade porodica šehida i poginulih boraca  i pet  hiljada dobitnika ratnih priznanja, bitno je naglasiti da se dostignuti nivo prava boraca  neće umanjivati, a učinićemo sve da u ovoj godini donesemo i zakon o pravima demobilisanih boraca, koji je stavljen van snage 2008 godine”, poručio je ministar Bukvarevic.

Organizatori manifestacije su zaslužnim pojedincima, organima uprave  i ustanovama uručili zahvalnice.

Uručujući zahvalnice ministru Bukvareviću, pripadnici Udruženja demobilisanih boraca i Patriotske lige Zvornik   posebno su zahvalili ministru na podršci Manifestaciji i održivom povratku demobilisanih boraca na području zvorničke regije, ističući da je prvi  federalni ministar za boračka pitanja koji prisustvuje manifestaciji..

Ministar je sa brojnim delegacijama boračkih udruženja odao počast poginulim braniocima Kula Grada čija su imena upisana na spomen ploči ispred Kulijanske džamije, te obišao mezar gazije, legende otpora,  Asima Hadžića Đede, koji je ukopan na šehidskom mezarju na Kula Gradu.

Kabinet ministra

SJEDIŠTE
MINISTARSTVA

Adresa: Hamdije Ćemerlića 2
71000,Sarajevo

Tel: +387 33 21 29 32
Tel: +387 33 21 29 33
Fax: +387 33 22 26 79

E-mail:  kabinet@fmbi.gov.ba

TELEFON ZA
INFORMACIJE

BROJ ZA PRIJAVU
LAŽNIH KORISNIKA